Kalkon är en perfekt köttprodukt för att få lite variation i veckomenyn. Kalkonköttet är fettsnålt, smakar bra och är lika lätt att tillaga som kyckling. Variera dina tacos och gör dem med kalkonkött, bjussa din mamma på kalkonköttbullar, pigga upp söndagsgrytan med kalkon och bacon eller varför inte tillreda en kalkonlasagne, Al dente! Pricken ovan i:t får du genom att servera kalkonrätten med kråkbärs – eller svartvinbärs-gelé. Här får du ta del av några av familjen Bengts kalkonrecept.
Helstekt kalkon à la Bengts
Kalkonen
1 ängskalkon från Hemmanet ca 6 kg
1 ekologisk citron
färska örter t.ex. timjam
100 g smör
4 msk olja
Salt
Peppar
Sätt kalkonen i kylskåp för upptining ca 2-3 dygn före beredning och i rumstemperatur ett par timmar före. Ta loss benen från kalkonens bakdel. Gnid in kalkonen med salt. Blanda ihop smör, olja, örter, lite salt och peppar med matberedare till en jämn massa. Lösgör skinnet försiktigt med fingrarna från köttet och för in massan jämnt under skinnet med fingrarna. Akta så att skinnet inte går sönder. Pressa citronsaften och häll jämnt över kalkonen. Bered därefter fyllningen.
Fyllning
3 dl couscous
3 dl vatten
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
3 ekologiska äpplen
100 g valnötskärnor eller motsvarande
1 lök
Soltorkade tomater
Koka upp vattnet tillsammans med buljongtärningen och tillsätt couscous. Låt couscous stå och dra under lock i fem minuter. Grovhacka lök, äpplen, soltorkade tomater och valnötter. Blanda ihop alla ingredienser och sätt in fyllningen genom bakändan in i kalkonen. Om all fyllning inte ryms in, kan du steka resten i en ugnsform. Den urpressade citronhalvan kan du placera som en ”propp” i bakändan för att hålla fyllningen på plats.
Stekning
Placera Hemmanets pop-up timer mitt på ena brösthalvan och tryck in den i bröstet. Den fyllda kalkonen kan stekas på en ugnsplåt med eller utan stekpåse. Stek i 150–160 ˚C mitt i ugnen. Stektiden varierar beroende på ungstyp och temperatur ca 2,5–3,5 h för 6 kg kalkon. Pop-up timern skjuts ut när kalkonen är färdig. Skär ett snitt med kniv i bröstet och om köttsaften inte är röd så är kalkonen färdig. Om ni använder annan stektermometer så är kalkonen klar när innertemperatur är 75 ˚C.
Servering
Skär loss båda vingarna från kalkonen. Skär därefter loss låren och vrid loss dessa. Skär bort en brösthalva åt gången genom att skära längs med bröstbenet. Skiva köttet i passliga bitar och avnjut.
Mera recept hittar du här under.
© Hemmanet 2024
Bengtsvägen 176 B
64610 ÖVERMARK
Tel: 040 0322180
E-post: info@hemmanet.fi
AD och webbdesign: Idabida.fi